Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

22 December 2009

HANRUH

Konsep HANRUH (Pertahanan Menyeluruh) diperkenalkan di Malaysia pada sekitar tahun 1986 lagi sebagai satu pelengkap kepada agenda keselamatan negara. Hanruh menekankan supaya kesinambungan peranan mempertahankan negara bukan sahaja dipikul oleh anggota keselamatan sahaja tetapi juga anggota masyarakat keseluruhan.

Pertama - Objektif HANRUH ialah untuk menghalang peperangan, mempertahankan negara dan melindungi masyarakat awam.

Kedua - Perlunya mengekalkan kesiapsiagaan yang berterusan serta mempunyai keupayaan untuk membendung sebarang ancaman.

Ketiga - Mewujudkan pertahanan yang kredible bukanlah merupakan tanggungjawab Angkatan Tentera sahaja. Sebaliknya terdapat keperluan untuk menyelaras usaha dan tindakan yang melibatkan sektor awam dan swasta khususnya dalam penggunaan “resources” atau aset sektor swasta dan awam dalam pertahanan negara.

Keempat - Komponen HANRUH meliputi 5 aspek pertahanan iaitu Military Defence, Civil Defence, Economic Defence, Social Defence and Psychological Defence.

Oleh yang demikian.... maka pada dasarnya HANRUH telah gagal dilaksanakan secara efektif di Melaysia atas beberapa sebab yang mungkin pada pandangan sesetengah penganalisis keselamatan dan ketenteraan adalah kecil dan tidak relevan namun pada hakikatnya adalah teramat besar.

Ini dapat kita lihat dengan kejadian kehilangan 2 enjin jet F-5E milik TUDM serta kehilangan satu skuadron aset tempur udara iaitu 55 unit A-4D Skyhawk milik TUDM yang hilang dan tidak dapat dibawa balik dari lokasi simpana di padang pasir Arizona US.

Apa yang pasti ... sikap belot (treason) yang diamalkan oleh sebilangan pihak yang berkepentingan (awam mahupun swasta) telah mengadaikan HANRUH. Hukuman maksima termasuk tembak sampai mati perlu dilaksanakan kepada semua yang terlibat membelot (treason) kepada negara dalam kontek kehilangan aset milik ATM ini.

4 comments:

 1. Siapa kata HANRUH gagal? Buktinya BN dan UMNO terus dapat berkuasa hingga ke hari ini.

  Yang melesapkan aset pertahanan negara tidak boleh dikatakan mempunyai sikap belot. Yang mempunyai sikap belot sebenarnya ialah orang-orang Melayu yang tidak mahu perpaduan di bawah UMNO dan mereka yang tidak mahu perpaduan di bawah BN. Orang-orang yang tidak menyokong UMNO dan BN ialah yang sebenarnya belot.

  ReplyDelete
 2. Bhai Anonymous,

  1. UMNO/BN berkuasa pasai main kotor.. main tipu.. dan macam-macam lagie... tapi takper... biarkan diorang terus buat camnie.. akan sampai masa diorang pulak tertonggeng nanti...

  2. Oh.. orang yang tak menyokong UMNO/BN lu kata belot... memang pon... kito belot kat UMNO/BN .. tapi bukan belot pada negara... UMNO/BN sohih belot pada negara.

  ReplyDelete
 3. Takper... gua layan sumer... pro atau kontra.... takder hal punya...

  ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Popular Posts

YouTube CipanTapirTenuk

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1