Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

17 June 2009

Sistem Kapitalis

Gua nak cerita skit nih..

Lu kena amik insuran kereta/motor... wajib tue.. kalau idak roadtax tak boleh renew.. Tapi lu tak diwajibkan amik insuran nyawa.... awat.. kereta/motor lebih mahal dari nyawa lu ker?

Lu bayar premium insuran kereta/motor... tapi selama 15 tahun nie.. lu tak pernah claim sama itu insuran..... syarikat insuran untung aper.... tapi semalam lu eksiden... nak claim ... adjustor insuran datang.... dia sebolehnya akan cuba kurangkan lu punya claim tue... supaya syarikat insuran kurang atau tak payah bayar langsung kat lu... amacam.... lu ada hangat hati tak..... gua dah kena...

memang hangat...

Pastu masa lu nak claim... baru la lu tau lu kena bayar tambahan pasai lu punya kereta didaftarkan atas nama bini lu.... sedangkan yang hari-hari bawak adalah lu sendiri.... bini takut nak bawak.... so lu tak tau pun perlu letak nama "named driver" kat dalam insuran tue penting... jadinyer... report eksiden tue atas nama lu... dan lu kena ketuk sekali lagi ngan insuran....

Lepas tue... la nie lu nak renew roadtax ngan insuran kereta/motor lu...

Dapat tau yang premium insuran dah naik 50% dan pasai lu dah claim insuran kes eksiden... lu kena caj NCD/NCB full balik.... tak ker macam sial kan...

Gua dah kena.... geram nih... bukan apa... syarikat insuran seboleh-bolehnya akan pastikan bahawa diorang akan bayar claim serendah yang boleh atau tak bayar langsung biler lu claim eksiden atau kena curi...

Oh yer... satu lagi... kalu lu punya kereta/motor kena curi... jangan harap boleh setel claim kalau kes curi tue tak selesai kat Mahkamah... gua dah kena... kes motor kena rembat tahun 1990 dulu pon tak abis lagie... camana nak claim...

Cam sial jer syarikat insuran nih.... apa kata kita tak bayar insuran... apa plak diorang akan kata.... kita boikot jer... cam sial... kapitalis... kroni dan sebagainya.... cam sial sekali lagi gua cakap... hangat hati nih...

Cam Sial la.......

Baca Sini : Insuran dan Roadtax
Baca Sini : Pakej perlindungan insuran kenderaan dikaji

No comments:

Post a Comment

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1