Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

21 January 2021

Dari Papan Hitam Ke Digital (Siri 2)

Bhai/DeeDee semua...

Sebelum nih gua ader tulis Dari Papan Hitam Ke Digital (Siri 1) ... panjang lebar juga penulisan gua nih... Ianya hanya menceritakan tentang prasarana sambungan Internet yang sebenarnya antara perkara penting yang menyebabkan slownya perubahan dari papan hitam ke digital learning....

Okeh... mari kita sambung...

Berbalik kepada isu sambungan Internet tu... selain dari kelajuan sambungan... kebanyakan content kita berada di lokasi yang jauh... dan ini menyebabkan penghantaran data (content) akan lambat tambah lagi kalu data (content) tersebut bersaiz besar...

Untuk itu... gua cadangkan pada setiap SubStation TNB/SESB yang menjadi last-mile untuk fiber optics connection sebelum masuk kepada penghantaran secara Wireless ISP (WISP) bagi kawasan sekitar berjarak bawah 5 km radius secara Point to Multi Point (PtMP), kita pasang appliance based cache server......

Dengan adanya "Cache Server" ini.... katalah ada seorang dalam network tersebut yang akses kepada satu content pertama kalinya... memang ianya agak slow sebab semua content tersebut akan ditarik dari sumber asal.... tapi bila kali kedua atau banyak kali content yang sama cuba diakses dalam network tersebut.... maka ianya akan lagi mudah sebab ianya sudah berada di "Cache Server" itu sendiri...

Itu diperingkat SubStation TNB/SESB... Bagi level Point of Presence (PoP) di ISP... kita patut juga pasang beberapa appliance based Cache Server....

So... aper kena mengenanya dengan sekolah....

Kita tahu... murid sekolah biasanya akses kepada content yang sama untuk tujuan pembelajarannya.... Jadi jika appliance based Cache Server dipasang di peringkat sekolah... maka kebarangkalian untuk tarik data dari sumber luar agak kurang.... maybe sekali sekala... sebab semua content yang dikehendaki berada pada locak appliance based Cache Server.... Untuk tahu macam mana Cache Server berfungsi... anda boleh buat carian di Youtube atau Google...

Tapi.... Ini ader satu solution yang sekarang ini sedang dipakai di banyak sekolah yang berada di luar bandar terutamanya di Afrika dan Australia...

Disini gua memperkenalkan kepada lu orang sistem RACHEL

RACHEL (Remote Area Community Hotspot for Education and Learning) is a portable, battery-powered, device that contains copies of educational websites in offline format. This means RACHEL can go anywhere in the world and wirelessly deliver free digital educational content to nearby tablets, laptops, or smartphones with no internet or data plans required. RACHEL has been taken to over 53 countries since its creation, serving students in rural villages, townships, and even prisons.





Ini kita boleh implementasikan di sekolah-sekolah luar bandar yang akses kepada Internet agak terbatas.... Sebenarnya teknologi ini sudah lama... sudah hampir 25 tahun.... maaf cakap la... cuma dari semasa ke semasa ianya berubah dengan kepantasan teknologi komputer dan semiconductor.... Seingat gua pada 1996 gua ader buat satu Proof of Concept (PoC) disebuah sekolah di Pasir Pinji IPOH... sekolah di kawasan kampung Wahid Senario.... ianya berjalan selama 2 tahun sebelum ditamatkan selepas campurtangan seorang anggota PIBG Sekolah yang jumud..... Dier orang politik.... hahaha

Aper pon... setakat ini ja dulu..

Sambung lain kali.... di siri akan datang.... Hahaha..

1 comment:

  1. Lg den poning bhai sbb dah 25 tahun pembelajaran maya ini ada. Tp den lg poning bhai ni kontaktor ke atau keje dgn ajensi tp buat dua keje.

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

YouTube CipanTapirTenuk

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1