Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

19 January 2021

Kerajaan Yang Lemah Adalah Kerajaan Yang Senang Dibuli

Bhai/DeeDee semua...

Dalam mana-mana negara pun.... kita boleh lihat benda nih... mana-mana Kerajaan yang lemah dari segi politik dalamannya... tentunya akan menjadi mangsa buli Kerajaan negara lain... Itu sudah semestinya....

Cuba kita lihat komposisi negara kuasa besar (G5) ... mereka adalah kerajaan yang kuat... walaupun kekadang itu agak lemah dari segi kekuasaan dalaman... tapi asas mereka tetap kuat dan memang susah dibuli... Kita amik contoh Amerika Syarikat la.. dalam keadaan sekarang negara tu goyah dari segi politik dalaman... tapi China dan Russia pun tak boleh nak ganggu gugat mereka...

Sebabnya ... kuasa ketenteraan mereka agak besar.... dan stabil...

Malaysia pulak.... dalam keadaan sekarang dimana kedudukan Kerajaan yang memerintah dipertikaikan keabsahan mereka oleh hampir 60% warganegara Malaysa... walaupun menguasai Kerajaan... tetapi merek sedang dibuli oleh pelabur asing...

Tak kisahlah pelabur asing itu dari Barat atau Timur... sama sahaja sedang giat membuli Kerajaan Malaysia pimpinan Perdana Menteri Muhyiddin Yasin...

Dalam sejarah Malaysia... inilah satu-satunya Perdana Menteri yang paling lemah... lemau .... tidak berani bersemuka dengan wartawan dalam dan luar negeri secara telus... melainkan hanya wartawan dari media-media yang dipilih sahaja... malah dalam situasi mengeluarkan perutusan pun semuanya rakaman (recorded) dan bukannya live... statement pon semuanya telah dirangka dan siap ditulis dan bukannya spontan...

Malah boleh dikatakan kalu dinisbahkan antara Najib Razak dan Muhyiddin Yasin.... kalu ikut nisbah... mungkin boleh mendapat 8:2 .... dimana 8 adalah Najib Razak... dan Muhyiddin Yasin mendapat 2 .... itupon kira nasib baik jer la... Hahaha

Dalam kes kena buli... yang terbaharu Muhyiddin Yasin punya kepimpinan dilihat kena buli dengan pihak pelabur Jepun... Hahaha... lawak siot...

Nasib la.... dari dapat Bapa Penyamun... Atok Saka... dan kini kita dapat Bapa Lemau .... hahaha



1 comment:

  1. Ini semua punca dr perjuangan blm selesai atok mamak tulakang. Abis hancur lodo negara gara2 super duper atok. Abis barisan pimpinan negara yg ada lemau. Nasib baik juga kena buli dgn negara sahabat kalau dgn china kominis lagi naya. Tapi bab bhai sebut dulu habis maklumat ketenteraan mengalir mcm sg yangtze. Hampeh.

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1