Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

19 January 2021

Permai Ini Apa? Bantuan Dana Atau Hospital Mental?

Bhai/DeeDee semua..

Satu perkara yang jelas diperlukan sebagai penjelasan dari pihak kerajaan adalah... Pakej Permai yang diumumkan oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yasin baru-baru ini adakah hanya sekadar sembang-sembang kosong penyedap minda atau sebenarnya bantuan dana?

Sebab setakat yang diketahui... takder yang signifikan dengan Pelan Pakej Permai tersebut untuk warga Malaysia terutamanya yang bukan kakitangan awam atau yang bermajikan... Bagi sebahagian besar warga Malaysia yang bekerja sendiri sama ada berniaga kecil-kecilan ataupun yang melakukan kerja rencam (odd job), pendapatan mereka biasanya kais pagi makan pagi...

Ianya tidak tetap... ada time boleh la banyak sikit.. tapi dalam banyak keadaan dan masa... ianya langsung seperti makan angin... kosong... takder apa-apa....

Nak harapkan bantuan dari pihak berwajib dan Kerajaan.... macam serupa anjing menyalak bukit... takder aper-aper yang boleh diharap.... banyak mimpi dari realiti... tambah lagi jika yang meminta itu lain fikrah politiknya... Ingat... di Malaysia... lu orang akan ditimpa musibah kalu silap memilih atau menyokong....  malah dalam banyak keadaan... walaupun pilihan parti telah tepat.... yang memimpin adalah parti yang lu orang sokong... tapi sebab lu bukan siapa-siapa... takder kepentingan pihak Kerajaan nak bantu atau tolong..

Melainkan lu orang ader kabel dan dekat dengan pimpinan parti.... itu pon nasib... dalam banyak keadaan... pastinya semua akan kena sailang... kena cantas... bodoh-bodoh jer kena cantas... bodoh-bodoh je jadi mangsa...

Sebab itu sepanjang PKP 1.0 ... seramai 268 orang telah mengambil keputusan membunuh diri mereka akibat dari kesan PKP 1.0 secara langsung atau tidak langsung.... Ramai daripada mangsa ini mengalami masalah kewangan yang kritikal... yang seterusnya menyebabkan rumah tangga mengalami masalah.... yang akhirnya tekanan yang tak mampu ditahan lagi.... mengambil jalan (kata orang adalah mudah) membunuh diri...

Ada beberapa kes membunuh diri ini juga melibatkan warga minor (anak-anak kecil) yang terpaksa juga diambil nyawanya oleh ahli keluarga yang sama... Aderkah Perdana Menteri dan Anggota Jemaah Menteri Kabinet Malaysia ambil cakna perkara ini... Aderkah mereka tahu... Tipulah kalu mereka tak baca berita dalam media... malah perkara ini juga viral dalam media-sosial.... ambil contoh seorang Jururawat di Kampar, Perak yang telah membunuh dirinya dan 2 orang anaknya yang masih kecil (berumur dibawah 12 tahun lelaki dan perempuan) ...

Ader PM ambil tahu??

Sebab itu gua nampak... Plan Pakej Permai yang diumumkan oleh Perdana Menteri adalah lebih kepada Pakej Hospital Permai (dahulunya dikenali sebagai Hospital Gila Tampoi) ....ini semua mental...

Sebab takder aper signifikan Pakej Permai ini sebenarnya untuk rakyat Malaysia yang terbanyak... zero, zilich, nada, nol, kosong.... Huhuhuhu






1 comment:

  1. Bagi sebahagian besar warga Malaysia yang bekerja sendiri sama ada berniaga kecil-kecilan ataupun yang melakukan kerja rencam (odd job), pendapatan mereka biasanya kais pagi makan pagi...

    simpati untuk mereka dari golongan ini
    pendapatan terencat dan tak seberapa

    walau sang penguasa silih berganti keadaan nampaknya
    tak bnayak membantu golongan ynag miskin

    ynag bergaji tetap cukup bulan macam biasa
    ada masuk dalam akaun
    bala mari ramai yang kena

    إنا لله و إنا إليه راجعون

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1